הכול בראש

מי מאיתנו לא שמע את ההבחנה הפסיכולוגית הגורפת, האולטימטיבית,  המסתכמת ומתמצה בשתי המלים – הכול בראש.  קביעה זו נקבעת במצבים שונים, על פי רוב כהסבר "אינסטנט" להפסד או לניצחון: הקבוצה או השחקן הפסידו כי הם לא האמינו בכוחם וביכולתם לנצח. כי הם התחילו את ההתמודדות בתחושת נחיתות שמוטמעת בהם בשל הערכת-חסר של הפוטנציאל הגלום בהם. לחלופין, כ"נגד על הסיכויים"- במירכאות או בלעדיהן- קבוצה שמיקומה נמוך מאוד בטבלה ניצחה את הקבוצה המוליכה אותה רק משום שהמאמן החדיר והטמיע בכל אחד משחקניה  את אמונה בכוח הקבוצה וביכולתה לנצח. ומשום שהכול בראש- כולנו שווים. כולנו מתחילים מאותו אדן זינוק, מאותה נקודה ומאותו קו. לפני שריקת הפתיחה למשחק או למרוץ, לשיט או לקפיצה- הכול פתוח. הכול בראש.

חיזוק לטענה כי הכול בראש ניתן למצוא במחקרים שונים, השבים ומוכיחים כי מחשבה שלילית עלולה לגרום לא רק להפסד אלא למחלה. הביולוג והוגה הדעות, המרצה והמנטור, ד"ר ברוס ליפטון , שחקר את תאי גזע המוח מזה 50 שנה,  הגיע באמצעות מחקרים בנושא הביולוגיה של התא, לתובנה כי קיימים מנגנונים שבאמצעותם התודעה שלנו שולטת, הלכה למעשה, על התפקודים הגופניים. הוא יישם את התובנות על עצמו ונוכח לחוש ולדעת כי איכות חייו משתפרת באופן דרמטי.

במחקר פורץ דרך בנושא קרום התא גילה החוקר כי השכבה החיצונית, המעטפת, של כל תא דומה דמיון רב לשש של מחשב אורגני. המחגר שערך באוניברסיטת סטנפורד בין השנים 1987 ל- 1992 גילה, כי איכות הסביבה, שפועלת באמצעות קרום התא, היא השולטת, בעצם, על הפיזיולוגיה של התא ועל התנהגותו ובכף מדליקה ומכבה לחלופין גנים. בעקבות התוצאות של מחקר מקיף זה פורסמו פרסומים מדעיים נוספים המגדירים באופן ברור את המסלולים המולקולאריים המחברים בין נפש לגוף.

הכול בראש פירושו שלמחשבות יש כוח להשפיע על המציאות ולשנותה. יותר מזה- למחשבות יש כוח לחולל ולברוא מציאות.  המחשבות הן הקובעות את התחושות. קיימות שיטות  וטכניקות שונות לפיתוח שליטה על המחשבות ובתוך כך יכולת להגיע לתחושת רוגע ושלווה.

מן הסתם, כצפוי, יהיו מי שישיגו את הקביעה המתמצה בשתי המלים המהוות את כותרת המאמר. השיח הצפוי להתעורר מהכפירה בקביעה זו עשוי להעשיר את הידע ואת ההבנה שלנו את הקשר בין גוף לנפש.

כתיבת תגובה